I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, October 27, 2014

BM : Karangan Bahan Rangsangan 1 - Peragut

karangan rangsangan -jenayah ragut


  Marcapada ini, pidana ragut di peringkat lokal semakin membimbangkan. Lebih ruwet lagi, kes-kes ragut acapkali berakhir dengan kematian. Hal ini berpotensi disebabkan oleh kurangnya kesedaran jasmani, emosi, rohani dan intelek (JERI) dalam diri peragut selain kedaifan perspektif mereka terhadap agama. Oleh yang demikian, semua pihak harus bersinergi agar jumlah kes ragut di Malaysia mampu dikurangkan. Namun begitu, apakah langkah-langkah yang boleh dilaksanakan demi membejat pertambahan kes tersebut?


  Inisiatif yang boleh dilakukan antara lain adalah menasihati umum terutamanya kaum hawa agar tidak membawa barang-barang berharga ketika keluar dari rumah. Hal ini kerana, kehausan wang adalah punca utama peragut sanggup menindas kaum yang lemah ini. Ironinya, wanita dewasa ini sering memperaga barang kemas segagai simbol kemewahan tetapi mereka kurang arif bahawa obsesi itu berkemungkinan memakan diri mereka.


  Selain itu, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) harus melakukan anjakan paradigma dengan memperkasakan hukuman terhadap pesalah ragut. Jika PBT terus berpeluk tubuh, sampai bilakah orang ramai akan terus alpa dengan persepsi bahawa hukuman jenayah ragut adalah ringan? Maka, apabila hukuman tersebut wujud dengan izhar, secara tidak langsung hal tersebut berjaya menimbulkan kegusaran di hati orang ramai yang cuba meragut.


  Di samping itu, pihak yang dominan seperti PBT juga perlu menggerakkan kewujudan kempen-kempen memerangi pidana ragut. Perkara ini berikutan, masyarakat lokal masih mengerling enteng tentang impak negatif jenayah ragut terhadap mangsanya. Penjanaan kempan-kempen kesedaran di sekolah-sekolah dan institusi pengajian tinggi merupakan mangkin yang efektif demi mengurangkan jumlah kes ragut di peringkat tempatan secara holistik.


  Akhirulkalam, semua golongan harus mengamalkan usaha yang pragmatis agar imej negara tidak tercalar dari pandangan pelancong-pelancong asing yang datang melawat Malaysia. Lebih utama lagi, kita harus memikirkan trauma yang dialami oleh mangsa ragut yang berpotensi untuk menjejaskan kehidupannya. Janganlah kita mengambil sikap sambil lewa dan hanya akan sedar sekiranya berlaku kematian dalam kalangan mangsa ragut seperti kata pepatah 'sudah terhantuk baru terngadah'.
299 patah perkataan


SINONIM
1. marcapada: kini
2. jasmani: jasad, tubuh
3. emosi: perasaan
4. rohani: roh, semangat
5. intelek: ilmu
6. inisiatif: ikhtiar
7. ironinya: sebaliknya yang berlaku
8. obsesi: kegemaran
9. anjakan paradigma: lonjakan ke tahap yang lebih baik
10. alpa: lupa, leka
11. dominan: berpengaruh
12. mengerling: memandang
13. enteng: mudah
14. mengerling enteng: memandang sebelah mata, tidak ambil berat
15. mangkin yang efektif: usaha yang berkesan
16. holistik: menyeluruh
17. pragmatis: praktikal, mudah diamalkan tetapi masih berkesan
18. sudah terhantuk baru terngadah: timbul kekesalan selepas sesuatu berlaku

1 comment: