I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, October 9, 2012

Ramalan Karangan Bahasa Melayu PMR 2012

1.Kebaikan dan keburukan internet dan komputer
2.Semangat Kejiranan
3.Menghormati warga tua
4.Cara menjadi seorang murid yang cemerlang

Sample

Karangan Ramalan Bahasa Melayu PMR 2012 – Isu Internet

Penggunaan internet telah menjadi satu kemestian atau keperluan dalam kehidupan masyarakat. Internet merupakan sistem komunikasi yang menyalurkan maklumat dan menghubungkan manusia seluruh dunia. Penggunaan Internet semakin mendapat sambutan memandangkan sistem komunikasi canggih ini boleh digunakan melalui komputer riba dan telefon. Internet mempunyai kebaikan dan keburukan tersendiri bergantung kepada penggunanya.

Kebaikan yang jelas ialah kita dapat menerima maklumat dengan cepat dan mudah melalui penggunaan internet. Kita boleh mendapatkan maklumat hanya dengan satu sentuhan jari. Sebelum era internet sebarang maklumat sukar didapati dan melibatkan kos dan masa yang keterlaluan tetapi kini semua maklumat tersedia. Lantaran itu, bergantung kepada kita sebagai pengguna samada mahu menggunakan atau tidak. 

Selain itu, kebaikan internet yang utama ialah kegunaan asasnya, iaitu perkongsian. Internet membolehkan maklumat dikirim dan diterima dengan cepat. Fungsi ini memudahkan kehidupan harian manusia apabila hendak berkongsi maklumat dari segi data, imej atau video. Contohnya, perkongsian data melalui facebook, twitter, e-mail, chat. 

Kebaikan internet juga menyumbang kepada pembangunan positif dalam perniagaan. Manfaat ini dirasai oleh semua orang. Internet dijadikan pentas baru bagi peniaga-peniaga untuk menemui pasaran baru mereka. Perniagaan online kian mendapat sambut baik akibat pengguna internet mula mahir membuat pembelian belakangan tahun ini. Hal ini kerana galakan dan dorongan kerajaan juga, memandangkan bisnes global ini menguntungkan ekonomi negara. 

Sebaliknya, tidak dapat dinafikan bahawa internet walaupun memberikan banyak maklumat kepada kita, tetapi ada sesetengah maklumat yang diperolehi tidak tepat. Lebih menyedihkan jika maklumat tersebut adalah tentang manusia, agama atau bangsa. Maklumat yang tidak benar sebegini boleh kadang-kala menyebabkan pelbagai masalah. Misalnya, maklumat yang salah tentang seseorang individu boleh menyebabkan individu tersebut menanggung malu. Jelaslah, pengguna harus bijak menapis maklumat yang diperoleh. 

Internet juga terdedah kepada pelbagai jenis virus seperti Trojan, Melware, Worm dan sebagainya, Virus-virus ini boleh memberi berbagai-bagai kesan negatif kepada perisisan komputer dan data di dalamnya. Oleh itu, kita mesti menyediakan perisian anti virus dan berhati-hati apabila memuat turun sebarang maklumat. 

Keburukan internet yang paling membahayakan adalah keran mengandungi bahan-bahan yang tidak bermoral. Contoh yang paling nyata adalah gambar-gambar dan video-video yang tidak bermoral untuk ditonton oleh budak-budak dan remaja. Sedikit sebanyak bahan-bahan tidak bermoral ini akan mempengaruhi remaja untuk melakukan perkara yang sama. 

Konklusinya, walaupun terdapat kebaikan dan keburukan, internet menjadi keperluan seharian. Oleh itu, kita sebagai pengguna, kita haruslah bijak menggunakanya. Ibu bapa juga harus memantau penggunaan internet oleh anak-anak dari masa ke semasa.Karangan Ramalan Bahasa Melayu PMR 2012 – Isu Semangat KejirananSoalan: 
Semangat kejiranan dalam kalangan rakyat di negara kita semakin longgar. Pada pendapat anda, apakah langkah-langkah yang harus diambil supaya semangat kejiranan dalam kalangan penduduk dapat ditingkatkan.


Jawapan:
Sejak belakangan ini, semangat kejiranan dan hubungan silatulrahim dalam kalangan masyarakat khususnya yang tinggal di bandar tidak utuh. Faktor penyumbang utama ialah sifat mementingkan diri sendiri bak kata pepatah’seperti enau melepaskan pucuk masing-masing’. Trend ini menyebabkan berlaku jurang pemisah sosial terutama dalam kalangan jiran yang berlainan bangsa. Langkah-langkah yang pragmatik harus diambil supaya masalah ini dapat diatasi segera jika tidak masalah ini akan menular seperti’api dalam sekam’.

Langkah pertama ialah dengan mengadakan aktiviti sosial seperti gotong-royong. Pihak berkuasa tempatan dan jawatankuasa persatuan penduduk harus menjalankan aktiviti sebegini bagi mewujudkan satu platform di mana ahli masyarakat dapat bekerjasama dan beramah-mesra. Aktiviti sebegini bertindak seperti serampang dua mata kerana dapat mengeratkan hubungan antara jiran dan mengindahkan kawasan sekitar sekaligus. 

Langkah yang seterusnya adalah dengan mengadakan majlis ramah-tamah seperti rumah terbuka. Majlis ini sesuai diadakan sewaktu sambutan perayaan. Majlis ramah-tamah boleh diadakan secara besar-besaran yang melibatkan ahli politik dan diadakan di dewan serbaguna. Program yang lebih besar ini dapat memberi peluang kepada segenap penduduk untuk berkenal-kenalan. Sementara itu, aktiviti lain seperti persembahan seperti tarian, nayanyian dan lakonan boleh diselitkan sewaktu majlis ramah-tamah.Ini dapat menarik lebih ramai pengunjung dan mencungkil bakat peserta.

Di samping itu, agensi kerajaan terutamanya Jabatan Kebajikan Rakyat boleh mengadakan aktiviti Hari Keluarga untuk memupuk semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat setempat. Semasa aktiviti ini diadakan, semua ahli keluarga jiran akan turut serta untuk melibatkan diri dalam aktiviti seperti sukaneka . Hal ini demikian kerana aktiviti menarik ini akan mendapat sambutan daripada yang muda kepada yang tua.Balai raya, gelanggang badminton, padang boleh digunakan sepenuhnya untuk aktiviti ini. Jadi, melalui aktiviti ini, hubungan yang erat sesama jiran dapat dibentuk yang secara tidak langsung akan menimbulkan perasaan ingin membantu antara satu dengan yang lain seperti yang terungkap dalam peribahasa Melayu ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni.

Konklusinya, langkah-langkah di atas akan dapat menjadi pelopor untuk membentuk rakyat Malaysia yang mementingkan jiran dan mementingkan perpaduan. Tidak dapat dinafikan perpaduan amat penting untuk menentukan kemajuan sesebuah Negara. ‘Rakyat bersatu Negara maju” harus menjadi pegangan kita semua.

No comments:

Post a Comment